Emigreren hoe vertel je dat

Emigreren: hoe vertel je dat?

Je hebt beslist: je gaat emigreren!

Het moment dat je beslist om te emigreren is vaak een mengeling van opwinding, opluchting en natuurlijk ook wel heel wat spanning. Je loopt hier immers zelf al een tijd mee rond en dat project neemt zowat alle ruimte in je hoofd in.

Eindelijk die knoop doorgehakt, eindelijk dat avontuur waar je al zo lang van droomt.
Maar zodra het enthousiasme wat gezakt is, komt vaak de volgende uitdaging: hoe ga je dit vertellen aan je omgeving?

Hoe vertel je je omgeving over je emigratieplannen?

Jij bent waarschijnlijk super blij met je emigratie, maar je naasten reageren allemaal anders

Begin bij de mensen die het dichtst bij je staan

Vertel je emigratienieuws eerst aan de mensen die het dichtst bij je staan

Spreek vanuit jezelf

Vertel waarom je deze stap wil zetten, hoe je tot die beslissing bent gekomen en wat het voor je betekent. Leg uit dat het geen vlucht is, maar een bewuste keuze.
Dat het niet betekent dat je ze minder graag ziet, maar net omdat je jezelf wil blijven ontwikkelen en gelukkig wil zijn, je deze stap zet. En dat (afhankelijk van het land waar je naartoe gaat) je er op enkele uurtjes vliegen weer kan zijn.

Verwacht je aan gemengde reacties

Door nieuws over je nieuwe bestemming te delen, kunnen je vrienden meeleven en je emigratiepad mee volgen

Jij bent niet verantwoordelijk voor hun levensgeluk

Vergeet vooral niet dat jij niet de verantwoordelijkheid draagt voor hun reactie. Wat je wel kan doen, is met liefde en duidelijkheid je nieuws brengen.
Door dicht bij jezelf te blijven en tegelijk open te staan voor hun gevoelens, bouw je een brug tussen jouw nieuwe toekomst en de mensen die je meeneemt in je hart, waar ter wereld je ook bent.
Leg hun kritische bezwaren en bezorgdheden niet meteen naast je neer. Ze gunnen je zeker je geluk. Maar neem hun opmerkingen mee en bekijk je plan opnieuw vanuit een ander gezichtspunt. Zo kan je nog wijzigingen doorvoeren of wat extra opzoekwerk verrichten.

Leuke manieren om je emigratieplannen te onthullen

Het nieuws van je emigratie meedelen kan best op een speelse of verrassende manier. Zo ervaren je familie en vrienden het ook eerder als iets positiefs.
Hier vind je enkele tips om er iets leuks van te maken:

  • Organiseer een emigratieborrel of -feestje met een thema:
    Op deze manier kan je het nieuws melden aan een grotere groep vrienden. en hoef je niet met iedereen apart af te spreken. Dit geeft je meteen de kans afscheid te nemen en je vrienden kennis te laten maken met je gekozen bestemmingsland.
    Laat ze raden waar je naartoe trekt door hapjes en drankjes uit dit land te bereiden en je huis te decoreren in de stijl en kleuren van je nieuwe “thuisland”.
  • Een “laatste keer” activiteit:
    Organiseer een activiteit die je samen met je familie en naaste vrienden graag deed in je thuisland voor je vertrek.
    Denk aan een wandeling op een favoriete plek, een bezoek aan een geliefd restaurant of een gezellige spelletjesavond. Zo maak je nog extra herinneringen die jij met je mee kan nemen en voor hen achterlaat bij je vertrek.
  • Een online aankondiging:
    Voor een grotere groep kennissen of minder hechte contacten kan een mooie post op sociale media of een e-mail werken. Je kunt hierin je verhaal delen en mensen de mogelijkheid geven om te reageren. Dit doe je vanzelfsprekend best nadat je je naasten op de hoogte hebt gebracht.
Geef een afscheidsfeestje en maak nog leuke nieuwe herinneringen om mee te nemen voor je emigratie
  • Een “open huis” afscheid:
    Nodig mensen uit om op een bepaald moment langs te komen om gedag te zeggen. Dit is laagdrempelig en geeft iedereen de kans om op zijn of haar eigen manier afscheid te nemen. Je zorgt er meteen voor dat alle drank of eten op is voor je emigratie. 🙂
    En je familie en vrienden vinden steun bij elkaar. Misschien is zelfs je inboedel al verkocht of ingepakt en heb je extra veel ruimte voor een “afscheidsfeestje”.
  • Maak een “aftelkalender” of deel updates:
    Naarmate de emigratiedatum dichterbij komt, kun je kleine updates of leuke weetjes over je nieuwe bestemming delen. Dit houdt hen betrokken bij je avontuur en zo leren ze je keuze langzaam maar zeker begrijpen en waarderen.
  • Vraag om hulp en advies:
    Mensen vinden het vaak fijn om te helpen. Misschien zijn er familieleden of vrienden die je kunnen helpen met praktische zaken rondom de verhuizing van je inboedel of die je in contact kunnen brengen met mensen in je nieuwe land.

Hoe hou je contact na je emigratie?

Door moderne technologieën is het wel heel eenvoudig geworden contact te houden na je emigratie

Technologie is je beste vriend

Indien je de tijd zonder smartphones of internet niet hebt meegemaakt, apprecieer je misschien alle mogelijke manieren om in deze hedendaagse tijd contact te houden veel minder. Er zijn momenteel tal van mogelijkheden om op een verbindende manier contact te houden met je familie en vrienden in je land van herkomst.

  • Regelmatige videogesprekken:
    Plan vaste momenten in om te videobellen via gratis apps zoals WhatsApp, FaceTime, Google Meet of Zoom. Het zien van elkaars gezichten maakt het contact persoonlijker. Wil je graag groepsgesprekken? Dan loont het deze videogesprekken op voorhand in te plannen. Hou daarbij rekening met eventuele verschillende tijdzones.
  • Berichtendiensten:
    Maak gebruik van WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger of andere apps om dagelijkse updates, foto’s en korte berichten te delen. Creëer eventueel groepschats om met meerdere mensen tegelijk in contact te blijven. Zo voelen je familie en je vrienden zich niet alleen in het gemis en kunnen ze elkaar hierin steunen.
  • Sociale media:
    Waar is de tijd dat social media niet bestond? Je deelt je avonturen heel gemakkelijk via Instagram, Facebook of andere platforms. Dit is de eenvoudigste manier om iedereen op de hoogte te houden van je leven in het buitenland. Overweeg om een privé Facebookgroep aan te maken voor een selecte groep mensen die zo al je wedervaren kunnen volgen.
  • E-mail:
    Voor langere verhalen of meer formele updates kan e-mail nog steeds een fijne manier zijn om contact te houden. Niet iedereen is immers dol op sociale media.
  • Start een blog:
    Een blog kan voor jezelf als een soort dagboek dienen en laat tegelijkertijd je lezers mee genieten van jouw wedervaren in je nieuwe thuisland. Zo verzamel je je verhalen en foto’s op één plek en zorg je voor een inkijk in je nieuwe leven.

Maak een prioriteit van contactmomenten en plan ze in:

  • Plan vaste momenten:
    Net zoals je een afspraak zou maken, plan je ook tijd in je agenda voor contact met familie en vrienden. Zo voorkom je dat de week weer om is en je geen tijd hebt gehad om even met je familie of vrienden te chatten.
  • Wees proactief:
    Wacht niet altijd tot de ander contact opneemt. Neem zelf initiatief, ook al is het maar een kort berichtje. Het leven is voor iedereen druk.
  • Speel in op actualiteiten:
    Deel je gedachten en gevoelens over belangrijke gebeurtenissen in elkaars levens, net zoals je dat zou doen als je dichterbij woonde. Denk maar aan een huwelijk, geboorte, verjaardag of andere speciale momenten.
  • Wees geduldig met reacties:
    Bedenk dat zowat iedereen een druk leven heeft en dat reacties soms even kunnen duren, zeker met tijdverschillen.

Andere creatieve manieren om verbonden te blijven na je emigratie:

Stuur eens een kaartje of een brief vanuit je nieuwe bestemming voor een persoonlijke touche
  • Stuur af en toe een kaartje of brief:
    Een handgeschreven bericht is extra speciaal en laat zien dat je moeite hebt gedaan.
  • Deel fotoalbums of maak een online fotoboek:
    Visuele herinneringen zijn krachtig en leuk om samen te bekijken (eventueel tijdens een videogesprek). Dit kan heel eenvoudig via Google Foto’s.
  • Kijk samen (op afstand) naar een film of serie:
    Er zijn apps die het mogelijk maken om synchroon video’s te kijken en tegelijkertijd te chatten. Zo kan je nog steeds met je vrienden blijven commentaar geven op je favoriete series.
  • Speel online spelletjes:
    Veel online games bieden de mogelijkheid om met vrienden te spelen, ongeacht waar ter wereld je bent.
  • Stuur kleine cadeautjes of verrassingen:
    Een klein presentje kan een grote glimlach toveren en laat zien dat je aan de ander denkt ook al ben je ver weg.
  • Plan (virtuele) “samen koken” momenten:
    Kies een recept (bijvoorbeeld een locaal gerecht uit je nieuwe thuisland) en kook het tegelijkertijd, terwijl je via video met elkaar kletst.

Bezoek elkaar (indien mogelijk):

  • Plan reizen:
    Kijk ernaar uit om elkaar te bezoeken, of dat nu jij bent die terugreist of dat zij naar jouw nieuwe thuis komen. Misschien kan je wel samen op vakantie in een ander land naar keuze.
  • Maak er een speciale gelegenheid van:
    Combineer een bezoek met een verjaardag, feestdag of ander belangrijk moment en hou het als verrassing.

Uit het oog, uit het hart?

De tijd leert vanzelf welke mensen in je leven blijven en welke na verloop van tijd afvallen. Het is de natuurlijke gang van zaken.
Zelfs indien je in je thuisland blijft wonen, zijn sommige relaties enkel gemaakt om kortstondig mee te gaan. Tijd is beperkt en je maakt nieuwe vrienden in je emigratieland. Daardoor heb je minder tijd over om contact te onderhouden met al je kennissen uit je herkomstland.

Dat hoeft je echter niet te ontmoedigen. Voor elke deur die dichtgaat, gaat er een andere weer open.

De mensen die je echt nauw aan het hart liggen, zullen altijd tijd voor je maken en jij voor hen.